Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pedikúra

 

Od bolestí a únavy nohou Vám uleví bývalá zdravotní sestra

  Eliška Kopecká -

tel. 732 567 556 

 

 

 Pracovní doba:  

Po - 12:00 - 19:00

Út - 8:00 - 16:00

St - 12:00 - 19:00

Čt - 8:00 - 16:00

Pá - 8:00 - 16:00

 

Na ošetření je nutné se předem objednat!

 

Upozorňuji na nový ceník - inflace, zvyšování cen energií! 

 

Z kapacitních důvodů nyní nepřijímám žádné nové klienty na pedikúru!

 

Konzultace stavu plosek nohou na podoskopu (vyšetření nohou) z kapacitních důvodů nelze, obraťte se prosím, na fyzioterapeuta Mgr. Jan Adrle, tel. 721 117 556 (po 16 hod.)

 

DÁRKOVÉ POUKAZY JE MOŽNÉ ZAKOUPIT  POUZE PRO STÁLÉ KLIENTY.

 

 

 

Dárkové poukazy zakoupené před rokem 2015 (do evidenčního čísla 600) pozbývají platnost a nelze je již na pedikúru uplatnit!

 

 

Přístrojová pedikúra:  ve Studiu Chantalle Litomyšl - paní Mirka Šimková, tel. 737 787 078

V přízemí Cyklo Stratílek Litomyšl - paní Blanka Brisudová, tel. 733 116 942

 

Jsem členkou České podiatrické společnosti (www.podiatrie.cz).

Svým zákazníkům se snažím poskytovat péči a hygienu nejvyšší kvality.

Poskytuji rozsáhlý poradenský servis, kontakty na specializovaná pracoviště.

 Nabízím profesionální péči o nohy sportovců, diabetiků, klientů s onemocněním srdce, cév (křečové žíly, stav po trombóze, užívání Warfarinu, Clexane,...), dialyzovaných klientů, s lupénkou, atopickým ekzémem, roztroušenou sklerózou, po transplantaci orgánu, a p. Zabývám se potivou a přesušenou nohou, prasklými patami, zarostlými nehty a dalšími potížemi na noze.

 

 Používám německou kosmetiku Gehwol, Allpresan, Mykored, českou Incor médica. Prodávám také pedikérské nůžky, pinzety a rašple, podpatěnky do bot, korekční pomůcky na hallux valgus, kuří oka a pod.

. Profesionální kosmetiku lze zakoupit v provozovně pedikúry kdykoliv v pracovní době.

 

 Certifikáty opravňující mne vykonávat jednotlivé činnosti jsou k nahlédnutí na provozovně nebo ve fotogalerii webových stránek

 

Publikační činnost:

Podiatrické listy 1/2012 - Pedikúra a podologie v zemích bývalého SSSR

Podiatrické listy 2/2013 - Dvě hlavní choroby potních žláz se zaměřením na nohy

Podiatrické listy 3/2013 - Psoriáza = lupénka

Podiatrické listy 2/2014 - Neuropatie

Podiatrické listy 3/2014 - Kombinace hyperkeratózy a chronického cévního onemocnění

Podiatrické listy 3/2015 - Cévní systém a pedikúra

Podiatrické listy 1/2016 - Péče o nástroje v pedikúře

od roku 2016 do 8/2018 - šéfredaktorka časopisu Podiatrické listy

od 8/2018 do 12/2020 - redaktorka časopisu Podiatrické listy

 

Kůže

Funkce kůže:

- ochranná - mechanická ochrana, ochrana proti UV záření, ochrana proti mikrobům

-zásobárna vody a některých prvků - podkožní vazivo je zásobárnou tuku

- vylučovací - spolu s potem se vylučují nepotřebné látky

- termoregulační - odpařování potu ochladí tělo, husí kůže tělo zahřívá

Nehty

Denně vyrostou asi o 0,1 mm, tloušťka na okraji je přibližně 0,5 - 0,75 mm.

Po ostříhání nehtůna nohou by měl nehet na palci přesahovat své lůžko o 2 mm a ostatní nehty o 1 mm. Na rozdíl od rukou, kde se nehty stříhají do obloučku, nehty na nohou se MUSÍ stříhat rovně, ostré konce se opilují, aby nezraňovaly vedlejší prst, mohou se i odstranit ostré hroty nůžkami, ale nikdy do hloubky!

Nehty na nohou, zvláště na palcích, trpí na zarůstání, což stříhání do obloučku výrazně podporuje. Vystříhávání v nehtovém valu podporuje uchycení plísní, bradavic, tvoří se tam ostrý hrot, který později nelze již nůžkami vystříhnout a ten tlačí do tkáně, vyvolává zánět a ostrou píchavou bolest.

Klenba nožní

Rozeznáváme podélnou a příčnou. K udržení podélné klenby na vnitřní straně pomáhají silné vazy nohy. Pokud se povolují a vytahují, klenba se zmenšuje.

Příčná klenba je udržována správnou funkcí svalů dolní končetiny.

Správný otisk chodidla by měl být pata,malíková a palcová část chodidla. Zbytek chodidla je jakoby ve vzduchu.

Nesprávná obuv ze špatného materiálu, špatného tvaru, s tvrdou podrážkou a vysokými podpatky může způsobit mnoho potíží. Vysoké podpatky nutí přenášet váhu na přední část chodidla. Prsty se stlačují, klenba se deformuje.

U povolání, které nutí ženy nosit vysoké podpatky doporučuji střídat přes den obuv, cvičit alespoň 10 min. s chodidly (nejlépe Spiraldynamik, vyhovuje i kalanetika), dopřejte si pravidelně masáž chodidel a nepodceňujte kvalitní pedikúru! Na problém s klenbou Vás dobrá pedikérka včas upozorní a dle Vašeho zájmu navrhne řešení. Předejdete bolestem, operaci halluxu a jiným obtížím v pozdějším věku.

 

Problémy nohou:

nadměrné pocení- může být způsobeno hormonálními vlivy, ale také neprodyšnou obuví a zvýšenou námahou nohou (listonoš, číšník,...). V tomto prostředí se dobře daří kvasinkám a plísním, proto je nutné věnovat zvýšenou péči hygieně nohou, používat prostředky potlačující pocení + někdy s antimykotickou složkou, měnit vlhké ponožky - existují také ponožky odvádějící pot, dezinfikovat obuv, do obuvi lze vkládat vložky proti pocení, které pohlcují pot a provoní obuv. Vhodný je bylinný balzám na nohy proti pocení, pudr na nohy - nejlépe s protiplísňovou složkou, do obuvi je možné zakoupit Deo granule, existuje také přístroj na dezinfekci obuvi, kterým se postupně vybavují mnohá pracoviště pedikúr.

studené nohy - postihují především ženy s nízkým krevním tlakem, jsou následkem chudokrevnosti, slabosti srdce, nedostatečné činnosti střeva i nervových vlivů. Kůže nohou je v důsledku špatného prokrvení přesušená, působením tlaku nebo tření vznikají rýhy, které mohou praskat. Zde je nutná pravidelná domácí péče. Pokud praskliny krvácí, je nutná návštěva přístrojové pedikúry, zrohovatělá kůže se musí odstranit, místo vydezinfikovat a změkčit vhodným přípravkem např. s ureou. Je také nutné zjistit příčinu potíží a tu odstranit, jinak se potíže opakují. Často je viníkem špatná obuv. Dospělým se doporučuje, aby v létě chodili bosí, jako letní obuv lze doporučit pletené boty s korkovou podrážkou, omývání nohou studenou vodou slouží k podpoře krevního oběhu a tím zahřátí nohou. Dále jsou vhodné denní procházky, cvičení nohou, střídavé koupele (studená a teplá voda). Ke koupi je také hřejivý balzám na nohy.

praskající paty - často jsou důsledkem nadměrné tvorby mozolu nebo přesušené kůže na chodidlech. Je třeba používat vhodnou kosmetiku - obyčejně nikoliv mastnou, ale hydratační a změkčující. Nohy nedoporučuji koupat v příliš teplé vodě s přídavkem změkčovadel, neboť pokožku ještě více vysušují a v krátké době dochází k dalším prasklinám. Odstraňování zrohovatělé kůže žiletkou nebo skalpelem je méně vhodné - pokud se odstraní příliš velká vrstva kůže, mozoly narůstají, tvrdnou a praskají. Vhodnější je doma ošetření pemzou (méně ale častěji) a 1x měsíčně přístrojová pedikúra.

puchýř - je to bolestivá, tekutinou naplněná léze, často způsobená třením a tlakem. Puchýře nejčastěji vyvolává nepadnoucí obuv, nadměrná vlhkost, deformity nohou, tenké pásky u střevíčků, předmět v botě. Prevence: udržujte nohy v suchu (u potivé nohy pomáhá používání pudru), noste ponožky (diabetici bezešvé), noste správně padnoucí obuv (velikost boty se řídí nejdelším prstem nohy - nemusí to být palec! + nadměrek), do obuvi můžete nalepit polštářky na ochranu paty (existují buď na kůži - odlepují se, nebo na patu boty - vhodnější) nebo gelovou ochranu na pásky u střevíčků. Toto lze zakoupit v podejnách zdravotních potřeb. Diabetik s neuropatií musí vždy před obutím vyklepat a dobře prohlédnout obuv!

Na léčbu puchýřů vždy doporučuji vlhké hojení v podobě gelových náplastí! Vyšší ceny nebudete litovat, tyto náplasti rychle snižují bolestivost, urychlují hojení, při výměně nestrhnou již vytvořenou kůži.

Diabetik s neuropatií musí puchýř ukázat lékaři (obvodní, diabetolog, chirurg...).

 

kuří oko- je to otlak, který uprostřed vytváří tvrdé jádro. Pokud se neodstraňuje, způsobuje při chůzi velkou bolestivost, chodidlo je odlehčováno a namáhá se druhá noha, která se brání přetížení tvorbou puchýřů a otlaků. Oka se nachází jak na plosce nohy, tak mezi prsty nebo v nehtovém valu. U kuřího oka je nutné v první řadě zjistit a odstranit příčinu - nejčastěji nadměrný tlak, což téměř vždy znamená nošení špatné obuvi, ale někdy je to i vlivem vysoké zátěže nohou ( sportovci ). Musí být pravidelně odstraňovány odborníkem, aby nedošlo k poranění neodborným zákrokem. Nejsem příznivcem náplastí na kuří oka, neboť dochází k poleptání okolní citlivé kůže kys. acetylsalicylovou a následné bolesti, infekci, u diabetiků může být průběh pro končetinu fatální.

Ze své praxe vím, že kuří oka často trápí klienty s poruchou nožní klenby, nejčastěji příčné. Vyplatí se investovat do dobrých, měkkých vložek do bot, na ztvrdlá místa aplikovat změkčující pěnu a pravidelně si nechat oka odstraňovat.

Kuří oko mezi prsty je velmi bolestivé a obtížně se léčí. Ve zdravotnických potřebách se dá koupit návlek na prst s gelovým polštářkem, toto doporučuji nosit v uzavřených botách, samozřejmě pravidelně odstraňovat oko při pedikúře (přístrojová pedikúra odstraní celé jádro, což je klíč k úspěchu) a může se používat také pěna nebo krém s ureou.

přeložené prsty, kladívkové prsty - příčinou je opět špatná obuv (příliš úzká, příliš krátká), příčně plochá nebo vysoká noha a nadměrná tělesná námaha. Je nutné zvolit obuv s širokou částí v oblasti prstů, vyloučit obuv s úzkou špičkou.Také příliš vysoké podpatky nohám škodí. K úlevě nebo zlepšení potíží lze zakoupit korektory vyráběné univerzálně bez ohledu na typ chodidla, prstů, mají různé tvary, mohou být i nalepovací. K dostání jsou v prodejnách zdravotnických potřeb. Další variantou jsou silikonové korektory zhotovené přímo na míru vašemu chodidlu a konkrétnímu problému. Osvědčily se mi také vložky do bot pro příčně plochou nohu, neboť ta je nejčastějším původcem obtíží.

halluxvalgus - palec je v základním kloubu vybočen. Zde může být kromě příliš špičaté obuvi na vině i dědičnost, revmatické potíže nebo jiné zánětlivé onemocnění kloubů, trauma a příčně plochá noha. Klouby v pokročilejším stádiu zbytní, otékají a objeví se i další příznak zánětu - zarudnutí a vysoká bolestivost. První pomoc: studený obklad nebo koupel nohou ve vlažné vodě.

Tento problém patří do rukou odborníka ortopeda a fyzioterapeuta, ale vždy je dobré se hned v počátku pokusit o úpravu pomocí korektorů na míru nebo tappingu, pokud byla provedena operace, opět precizně namodelovaný korektor fixuje upravený tvar a zamezuje návratu problému. Nutné je také zpevnit svaly nohy cvičením, nejlépe Spiraldynamik, SM systém. V případě, že odmítáte operaci, doporučuji mytí nohou pouze vlažnou vodou, cvičení, vložky do bot na míru, někdy silikonový korektor mezi palec a druhý prst, jindy tapping - dle stavu klenby a svalstva plosky nohou. V prodejnách zdravotnických potřeb lze zakoupit také gelový chránič na halluxy, který snižuje tlak na postižený kloub a tím i bolestivost - tento tip jsem dostala přímo od klientů, kterým velmi pomohl.

 plochá noha - pro správné odvíjení nohy při chůzi je základní klenba příčná. Původcem poruch klenby bývá slabá vazivová tkáň, dědičnost a přetížení v době vývoje. Neobyčejně škodlivé je dlouhé stání na tvrdé zemi, chybné postavení kostí nohou může bolet v lýtku, v koleně a kyčlích a dokonce může způsobovat bolest hlavy. Doporučuji cviky pro zdravou nohu, zdravotní obuv s dostatkem prostoru pro prsty a buď gelové vložky při mírnějším problému nebo vložky do bot zhotovené na míru, nesmírně prospěšná je chůze naboso (v měkkém přírodním terénu, na zahradě...).

vysoká noha- částečně bývá vrozená, částečně získaná, často vlivem nošení příliš vysokého podpatku dámské boty (modelky). Celková hmotnost těla naléhá hlavně na přední, příčnou klenbu, a tím se podpoří vytvoření příčně ploché nohy, nárt se deformuje. Doporučuji chůzi na menším podpatku - asi 3 - 5 cm (nikoliv bez podpatku!), cvičení s chodidly, vložky do bot na míru.

ostruha paty - vzniká vytvořením výrůstku pod zadní částí patní kosti a má podobu ostruhy. Může se vyskytovat na jedné i dvou stranách a projevuje se silnou bolestí v patě. Bolesti vznikají zanícením, které ostruha vyvolává. Ostruha bolí okamžitě při došlápnutí. Bolesti paty, které se projeví teprve po delším stání nebo chůzi, jsou obvykle vyvolány příliš slabým patním polštářkem, který nedostatečně tlumí tvrdé našlápnutí. Pomoci od potíží může vlepení speciálních polštářků s otvorem do boty nebo vhodné vložky do bot. K dostání jsou v prodejnách zdravotnických potřeb. Pokud nenastane úleva, patří ostruha do rukou lékaře (doporučení od praktického lékaře!), příp. kožní amb.

bradavice - jde o virové onemocnění, nejčastěji u dětí a mladých lidí. Mohou se vyskytnout kdekoli na těle, ale nejčastěji je to na rukách, nohách a v obličeji. Bradavice je rozštěpená, zrohovatělá plocha, zbarvená šedě až šedohnědě. Kapiláry a nervy zasahují až do bující tkáně pokožky - lze vidět ucpané konce kapilár jako tmavé body na povrchu. Zvýšenou možnost napadení virem vyvolává také trvalé dráždění, zvýšené vylučování potu, nedostatečné prokrvování a zeslabená rezistence kůže i celého organizmu. Léčba je obtížná a spočívá v první řadě v posílení imunity. Dále je třeba vyhledat kožního lékaře, který odstraní bradavici pomocí postupu Biokry (tekutý dusík). Kdo preferuje jiný způsob léčby, může zkusit přípravky volně dostupné v lékárně (např. IPLP, Kolodium, Duofilm...). Vždy se přimlouvám za prohlédnutí odborníkem, neboť i bradavice může skrývat zhoubné onemocnění.

plísňové onemocnění - vzniká při porušení mikrobiologické rovnováhy kůže, např. při poranění povrchu kůže, při celkovém onemocnění (př. diabetes, rakovina, leukémie), následkem užívání některých léků (kortizon, antibiotika) a nevhodnými podmínkami - vlhké teplo.

Nejčastější formy: 1. vyrážky podobné ekzémům, 2. hnisavé vřídky, 3. bujení rohovité kůže a 4. změny na nehtech - bílé nebo citrónově žluté zbarvení, drolivé, tvrdé, vysoké nehty (onychomykóza).

Doporučuji po každé koupeli důkladně osušit nohy, zvláště mezi prsty. Komu se potí nohy, může použít pudr (např. Batavan, Scholl). Pro koupele nohou je vhodný extrakt z dubové kůry. Je důležité nosit dostatečně široké boty, které propouští vzduch. Do bazénů, sauny, koupelny v hotelu, ubytovně, nemocnici noste žabky!

V případě podezření na plísňové onemocnění se obraťte na kožní ambulanci (kontakty mohu poskytnout), u mírnějších potíží je možno zakoupit v lékárně volně prodejné přípravky.

 

 
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2023 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 56457
Měsíc: 939
Den: 14